Home CSC VLE How To Get TEC Certificate Number For CSC VLE Registration

How To Get TEC Certificate Number For CSC VLE Registration

by The Tricks

Today the new CSC VLE Registration is open with TEC Certificate Number. So if yiu want to be a new csc vle you need TEC Certificate Number.

In this article i will tell how to get tec certificate no and how to register for csc vle. You will also get the tec exam answer keys here. So keel reading.

Tec Certificate

How To Get CSC TEC Certificate Number

Telecentre Entrepreneur Course (TEC) certificate will provide them who registered on TEC and passed the online exam. So first you need to register and give online examination.

How To Register On Telecentre Entrepreneur Course (TEC)

1. Goto TEC official site (click to go).
2. Click Register (fill out the form and click submit)

How To Give CSC TEC Exam Online ?

  • Goto tec official site Click Here to go.
  • Click Login With Us.
  • Then click Login.
  • Now you wil get 10 modules, Download them all.
  • Read Them carefully, because the exam questions will come from these assignments.
  • On left side you will get examination link click on there.
  • Now Give online exam. And Download the tec certificate.

CSC TEC Exam Answer Keys

Module 1 : Fundamental Of Telecentre

  • Question 1. Where the first community technical telecentre was opened?
  • Answer: (c) Harlem USA in 1983.
  • Question 2. Telecentre offers a wide range of communication services and tend to be publicly owned and geared towards more isolated people like __________?
  • Answer: (c) People having formal education.
  • Question 3. What are the main objectives of Telecentre? 
  • Answer: (d) Both A & C .
  • Question 4. In Europe telecentres are known as?
  • Answer: (a) Community Technology Centre (CTC).
  • Question 5.The deployment of telecentres all across the world is referred to as
    the__________ 
  • Answer: (a) Telecentre Movement.
  • Question 6. International agencies define governance as the exercise of authority  or power in order to manage a country’s economic, political and administrative affairs.
  • Answer: (a) True.
  • Question 7. _____________is an ideal in which political processes translate the will of the people into public policies and establish the rules that efficiently and effectively deliver services to all members of society. 
  • Answer: (b) Good governance.
  • Question 8. ICT stands for? 
  • Answer: (a) Information and Communication Technology.
  • Question 9. In 1977 Government of India (GoI) has taken first major step towards implementation of e-governance by establishment of National Informatics Centre (NIC) .
  • Answer: (a) True.
  • Question 10. In which year Government of India (GoI) launched the the national satellite based network NICNET ?
  • Answer: (b) 1987.

Module 2 Entrepreneur & Entrepreneurship 

  • Question 1. Entrepreneur is an individual who, rather than working as an Employee, runs a small business and assumes all the risks & rewards of a given business venture, Idea, or Good or Service
  • Answer: (a) True.
  • Question 2. Select the types of Entrepreneurs from the following. 
  • Answer: (d) Both  & C.
  • Question 3. The entrepreneur is one of the characters which strongly influence business around the world including in each country. Select the correct Characteristics of entrepreneur.
  • Answer: (d) None
  • Question 4. Small firms are more likely than large companies disappear from the market because of the following reasons? 
  • Answer: (a) Limited resources.
  • Question 5. Following are the major mistakes Entrepreneurs do during the operation. 
  • Answer: Both A & B
  • Question 6. Many entrepreneurs, from ignorance or from too much confidence in their forces reach a setback due to improper management business growth and development?
  • Answer: True
  • Question 7. Entrepreneurship operates within an entrepreneurship ecosystem which often includes: 
  • Answer: (d) Both A & B.
  • Question 8. Entrepreneurship is the process of designing, re – launching and running an Existing Business.
  • Answer: (b) False.
  • Question 9. __________ is the ability of entrepreneurs to adapt to changing customer demand, is a important characteristic of entrepreneurs .
  • Answer: Flexibility.
  • Question 10. Entrepreneurship has been described as the “capacity and willingness to develop, organize and manage a business venture along with any of its risks in order to make a profit 
  • Answer: True.

Module 3 G2C & B2C Services 

  • Question 1. The e-District project was conceptualized to improve this experience and enhance the efficiencies of the various Departments at the district- level to enable seamless service delivery to the citizen .
    Answer: (a) True.
  • Question 2. Choose the correct objective of e-district from the below options.
    Answer: (d) Both A & C.
  • Question 3. Bharat BillPay is a Reserve Bank of India (RBI) conceptualised system driven by National Payments Corporation of India (NPCI).
    Answer: (a) True.
  • Question 4. Bharat BillPay is a one-stop bill payment platform for the bills like? 
    Answer: (d) Both A & B.
  • Question 5. implements operational, technical and business standards for the entire system and its participants.
    Answer: (b) Bharat Bill Payment Operating Units (BBPOU).
  • Question 6. FASTag is an Electronic Toll Collection system in India operated by NHAI.
    Answer: (a) True.
  • Question 7. FASTag is currently operational at more than____________toll plazas across national and state highways.
    Answer: (b) 425
  • Question 8. Applications for new PAN Card process through CSCs in collaboration with UTI Infrastructure Technology and Services Limited (UTIITSL) and National Securities Depository Limited (NSDL).
    Answer: (a) True
  • Question 9. Pradhan Mantri Awas Yoj ana (PMAY) is an ambitious housing scheme of the Government for creating affordable housing units for the following category. 
    Answer: (c) Both urban and rural poor.
  • Question 10. Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) partnered with CSC SPV to provide Food Business Operator (FBO) registration service through CSC’s. 
    Answer: (a) True.

Module 4 Common Services Centre schemes 

  • Question 1. Common Services Centres (CSCs) are the access points for delivery of various electronic services to the rural citizens of India. 
    Answer: (a) True.
  • Question 2. Digital India is a flagship programme of_______________ with a vision to transform India into a digitally empowered society and knowledge economy.
    Answer: (b) Government of India.
  • Question 3. Select the vision enables by the Common Service Centre (CSC) under the Digital India Programme. 
    Answer: (d) Both A & C.
  • Question 4. Common Services Centres (CSCs) are envisaged as assisted front end_______________ enabled centres for delivery of various G2C (Government to Citizen) and other B2C (Business to Citizen) services to the citizens.
    Answer: (a) Information & Communication Technology.
  • Question 5. A good VLE is someone who has entrepreneurial traits, strong social commitment as well as respect within the community. 
    Answer: (a) True.
  • Question 6. Select the role of VLE society from the following options given below: 
    Answer: (d) Both A & C.
  • Question 7. Jeevan Pramaan is Aadhaar based Digital Life Certificate for Pensioners of Central Government, State Government or any other Government organization.
    Answer: (a) True..
  • Question 8. What are the age criteria for an individual to j oin National Pension Scheme (NPS).
    Answer: (b) 18 – 65  years.
  • Question 9. Which scheme promotes the efficient use of energy at the residential level through LED lights? 
    Answer: (b) Ujala.
  • Question 10. CSC Wi-Fi Choupal was introduced to enable last mile delivery of internet connectivity through Wi-Fi/Wireless to the urban & rural location of India.
    Answer: (a) True.

Module 5 Digital Seva Portal 

  • Question 1. Digital Seva Portal is a secure authentication system for connecting users to services available in the portal. 
    Answer: (a) True.
  • Question 2. Select the connect feature of Digital Seva Portal from the following: 
    Answer: (d) Both A & C.
  • Question 3. Digital Seva Connect is an identity solution to sign in to the following portal. 
    Answer: (b) Service access provider.
  • Question 4. ___________is a term life insurance policy that can be renewed either on a yearly basis or for a longer period of time. It will provide life insurance coverage on the death of the policyholder. 
    Answer: (b) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY).
  • Question 5. Insurance premium is a specified amount stipulated by the insurance company, which the insured individual should periodically pay to maintain the actual coverage of insurance.
    Answer: (a) True.
  • Question 6. Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyaan (PMGDISHA) is a scheme to make digitally literate total no.__________ persons in rural areas, across States/UTs, by covering one member from every eligible household. 
    Answer: (b) 6  crore.
  • Question 7. A Biometric device is security identification and authentication devices which verifies or recognize the identity of a living person by following characteristic: 
    Answer: (b) Fingerprints.
  • Question 8. The Aadhaar Enabled Payment System (AEPS) gives the following banking facility to the citizens. 
    Answer: (a) Cash Deposit.
  • Question 9. Cyber Gram Yojana is a Multi-sectoral Development Programme (MsDP) aims at improving the socio-economic conditions of rural citizens of all category and providing basic amenities to them for improving the quality of life 
    Answer: (a) True.
  • Question 10. CSC SPV has collaborated with________________ to provide opportunities in field of advanced skills using Solid Edge CAD tool. 
    Answer: (d) Dell

Module 6 Digital Security and Wellness

  • Question 1. What are the correct aspects of Cyber Wellness?
    Answer: (a) digital safety.
  • Question 2. Cyber Ethics refers to appropriate, responsible and ethical online behavour that governs all our interaction with other Internet users and emphasizes on the exercise of cyber values. 
    Answer: (a) True.
  • Question 3. Choose the Cyber Wellness Value from the following:
    Answer: (b) Integrity.
  • Question 4. Choose the correct option from the following threats under Cyber Wellness.
    Answer: (a) Copyright Infringement and Plagiarism.
  • Question 5. Regularly use of smartphone for surfing the Internet, downloading music and social networking increase the risk on smartphone safety. 
    Answer: (a) True.
  • Question 6. Choose the correct step for smartphone safety from the following.
    Answer: (a) Security software.
  • Question 7. Public Wi-Fi hotspots can give hackers easy access to your phone.
    Answer: (a) True.
  • Question 8. Select the reason of the Copyright Infringement and Laws from the below options. (b) Both a & b
    Answer:
  • Question 9. Copyright does not exist forever. It applied only for a specific duration. After the expiry of the specified time, the work falls in the public domain and is then. open to public for use without the permission of the owner. 
    Answer: (a) True.
  • Question 10. In social media safety it is important to disabled the following option to avoid revealing your location to others. 
    Answer:  (d) Both A & B.

Module 7 Finance & Accounting 

  • Question 1. Finance and Accounting is the process of recording, summarizing and reporting the myriad of transactions like financial statements, including the balance sheet, income statement and cash flow statement. 
    Answer: ( a) True.
  • Question 2. Choose the correct objectives of Finance and Accounting from the following options below.
    Answer: (c) both A & B.
  • Question 3. By the term, Accounting was practised in India twenty three centuries ago as is clear from the book named “Arthashastra” written by _________?
    Answer: (b) Kautilya 
  • Question 
    Answer:
  • Question 4. The main purpose of accounting is to ascertain profit or loss during a specified period, to show financial condition of the businesson a particular date.
    Answer:  (a) True.
  • Question 5. Book – keeping is associated with which part of the accounting. 
    Answer: (c) Recording of tramsections.
  • Question 6. An accountant is required to take part in matters of management, control and planning of economic resources. 
    Answer: (a) True.
  • Question 7. Choose the correct Nature of Accounting from the below options: 
    Answer: (d) Both A & B.
  • Question 8. Accounting is rightly referred the “language of business” ?
    Answer: (a) True.
  • Question 9. Select the correct Branch of Accounting from the below options: 
    Answer: (c) Both A & B.
  • Question 10. A transaction is a stimulus from one person and a related response from another. 
    Answer: (a) True.
  •  

Module 8 Goods and Services Tax (GST)

  • Question 1. Goods and services are divided into tax slabs for collection of tax. Choose the correct option. 
    Answer: (a) 0%, 5%, 12%, 18% and 28%.
  • Question 2. Petroleum products are taxed separately by the individual state governments.
    Answer: (a) True.
  • Question 3. The Goods and Service tax (GST) came into effect from______________in India ?
    Answer: (c) July 1, 2017
  • Question 4. The tax rates, rules and regulations are governed by the Goods and Services Tax Council which comprises finance ministers of centre and all the states. 
    Answer: (a) True.
  • Question 5. CSC SPV has built portal for filing application on Goods and Service Tax (GST). Choose the correct option. 
    Answer: (b) Digital Seva Portal
  • Question 6. VLEs can deregister for GST number if the turnover is less than 10 lakhs as the notification from Government of India that they are not required to register under GST. 
    Answer: (b) False.
  • Question 7. Choose the correct components of GST 
    Answer: (a) CGST, SGST & IGST
  • Question 8. PAN no. is mandatory to apply for GST registration.
    Answer: (a) True.
  • Question 9. What are the Penalty charges for not paying tax or making short payments (genuine errors).
    Answer: (b) 10% of the tax amount due subject to a minimum of Rs.10, 000 
  • Question 10. In the pre-GST regime, states mainly collected taxes in the form of Value Added Tax (VAT). Every state had a different set of rules and regulations. 
    Answer: (a) True.

Module 9 Soft Skills 

  • Question 1. In soft skills ‘IQ’ stands for? 
    Answer: (c) Intelligence Quotien.
  • Question 2. Employer looks for what skills when they make hiring decision. 
    Answer: (c) Both A & B.
  • Question 3. An employee with a high level of emotional intelligence has good communication skills and interpersonal skills.
    Answer: (a) True.
  • Question 4. Select the examples of Soft Skills.
    Answer: (d) Both A & C.
  • Question 5. The ability to be diplomatic and respectful even when there are disagreements is also a key soft skill. 
    Answer: (a) True.
  • Question 6. Following are the attributes of soft skills: 
    Answer: (d) Both A & C.
  • Question 7. Soft skills are the technical skills one can use each day to perform your job.
    Answer: (b) False.
  • Question 8. Choose the correct Factors that influencing Entrepreneurship from the below options: 
    Answer: (d) Both a & C.
  • Question 9. Soft skill examples include communication skills, such as voice inflection and gestures.
    Answer: (a) True.
  • Question 10. ____________improves when workers collaborate by sharing knowledge and tools to get jobs done. 
    Answer: (b) Efficiency and output.

Module 10 Business Communication

  • Question 1. Business Communication is a mutual exchange of understanding, originating with the receiver. Communication needs to be effective in business`
    Answer: (a) True.
  • Question 2. Choose the correct basic function of Management in Business Communication.
    Answer: (a) Planning.
  • Question 3. Effective business communication helps in building goodwill of an organization.
    Answer: (a) True.
  • Question 4. Choose the correct option for the types of Business Communication from the below list.
    Answer: (c) Both A & B.
  • Question 5. Effective Communication is significant for managers in the organizations so as to perform the basic functions of management .
    Answer: (a) True.
  • Question 6. What is main direction of communication flow in an organization? Choose the correct option. 
    Answer: (b) Downward Flow of Communication.
  • Question 7. Communication that takes place between managers of other workgroups is called diagonal communication.
    Answer: (a) True.
  • Question 8. Various non verbal components of communication are.
    Answer: (c) Both A & B.
  • Question 9. Kinesics is known as study of body language.
    Answer: (a) True.
  • Question 10. Choose the main barriers of communication from the below list.
    Answer: (c) Anger.

How To Get CSC TEC Certificate Number ?

Simply login to CSC TEC Portal and Download tec certificate (to download tec certificate see on right side down corner in Dashboard ). Open it and get TEC Certificate number.

How To Download TEC Certificate?

Go to tec official site.
Click on login.
Click on my account.
Click on dashboard.
Then you will see “Download Certificate” option.
Click on Download certificate.
Done !

Final Word : Simply goto TEC Official site > Register > Click on exam and give csc tec exam > Done ! You have got your CSC TEC Certificate Number for CSC VLE Registration.

Related Articles